Het doel van een voetbalclub is soms onduidelijk. Is het doel om zo veel mogelijk te winnen? Is het het doel om winst te maken? Is het de bedoeling om het publiek te vermaken? Of een gewogen combinatie van deze en/of andere doeleinden? (lees ook vooral soccernomics voor een diepere analyse van deze vraag) Het antwoord op deze vragen kan ik niet geven. Wel kan ik een analyse geven over de mate waarin clubs hun publiek weten te binden.

 

Eredivisie

Neem de Eredivisie in het algemeen. Zoals hieronder te zien was er tussen 2004 en 2009 een flinke groei in het gemiddelde aantal toeschouwers per wedstrijd. Dit kan (mede) worden verklaard door nieuwe en grotere stadions voor AZ, Groningen en ADO Den Haag.

Toeschouwers1

Na de piek in 2009 is er verval zichtbaar. Mogelijk komt dit door het verval van het niveau in de Eredivisie, maar die is al grofweg sinds 1995 aan de gang. Kleine fluctuaties zijn te wijten aan promoties/degradaties van teams met grotere/kleinere stadions. Echter, het lijkt er op dat sommige clubs er gewoon niet in slagen om hun toeschouwers te binden.

 

Eerste Divisie (1)

Voordat ik op individuele clubs in ga zal ik ook even de Eerste Divisie / Jupiler League bekijken:

Toeschouwers2

De Eerste Divisie is lastiger te analyseren. Opnieuw zien we een stijging in de tweede helft van het eerste decennium van deze eeuw. Ook zien we verval (relatief groter dan in de Eredivisie). Echter, dit is voor een deel toe te schrijven aan veranderingen in de competitieopzet. Het aantal teams heeft gefluctueerd tussen de 18 en 20 wat toeschouwers er misschien tot aanzet om een keer een wedstrijd over te slaan. Belangrijker is echter de toevoeging van de reserve-elftallen. Hoewel ze weliswaar toeschouwers lijken te lokken tijdens uitwedstrijden, komen er geen mensen naar hun thuiswedstrijden. Nummer twee van afgelopen seizoen, Jong Ajax, trok gemiddeld (volgens de data van voetbal.nl) 939 toeschouwers naar hun thuiswedstrijden. De andere tweede teams trokken er nog minder. Achilles ’29, het eerste elftal met de minste toeschouwers, trok er 1546.

 

Top drie

Binnen de top drie heeft Feyenoord de meeste groei getoond. Van 2000 tot 2010 groeiden ze het meest, en na 2010 ook.

Toeschouwers3

PSV moet zich juist zorgen maken aangezien ze geen significante groei hebben gehad de afgelopen tien jaar. Alle drie de teams zitten in hun huidige stadions tegen hun plafond aan (gemiddelde bezettingsgraad afgelopen seizoen 92-93%), en moeten vernieuwing en uitbreiding overwegen. Zoals bekend is met name Feyenoord hier momenteel mee bezig.

 

Vitesse

Het kost te veel tijd en het is niet informatief om alle teams langs te gaan. Binnen de eredivisie wil ik echter wel enkele teams er uit lichten. Te beginnen met Vitesse; Is het beleid in Arnhem om toeschouwers actief weg te jagen?

Vitesse

Ik ben nooit in de Gelredome geweest, maar ik betwijfel dat deze cijfers komen door een verouderend stadion. Waarschijnlijker lijkt me dat het aanhoudende bestuurlijke onrust is. Dit is echter ook speculatie, ik sta open voor alternatieve verklaringen, bij voorkeur van ervaringsdeskundigen.

Edit: ik kreeg een link naar dit artikel. Het is duidelijk dat ze bij Vitesse werken aan de toeschouwerservaring. Interessant dat juist in 2016-2017 er weer een flinke daling heeft plaatsgevonden.

Hoewel de cijfers niet zo schrikbarend zijn als bij Vitesse heeft ook Willem II het een en ander uit te leggen. Ook bij hen is er zowel een afname in toeschouwers in zowel de periode 2000-2010 en 2010-2017. Bij alle andere Eredivisie clubs is er in minstens één periode groei geweest. Kudos aan Go Ahead Eagles, Excelsior, FC Twente, Sparta, Heracles Almelo en PEC Zwolle voor groei in beide periodes. Ondanks een recente uitbreiding van het stadion mogen ze in Zwolle kijken naar verdere groei gezien hun bezettingsgraad van 97%.

 

Veranderingen

Zoals bekend zijn NEC en Go Ahead Eagles gedegradeerd, en worden ze vervangen door VVV en NAC Breda. Kwa supportersaantallen is NAC een aanwinst, met gemiddeld 13.280 toeschouwers, méér dan zeven teams in de Eredivisie afgelopen seizoen (waaronder NEC en Go Ahead). VVV heeft daarentegen weliswaar meer toeschouwers dan staartploeg Excelsior, maar daar hield het afgelopen seizoen mee op. Met een capaciteit van 8.000 toeschouwers gaan ze de cijfers van Go Ahead afgelopen seizoen (9.378) ook niet halen. Op basis van resultaten uit het verleden vermoed ik dat ze rond de 7.000 zullen uitkomen.

 

Eerste Divisie (2)

Zoals aangegeven is de eerste divisie lastig te analyseren. Continue groei kan echter wel worden vastgesteld bij Volendam, waarvoor hulde. Eindhoven en FC Oss kunnen ook wijzen op groei tussen 2000 – 2010 en 2010 – 2017, maar deze groei is erg instabiel en kan door variantie verklaard worden.

Dit is natuurlijk stukken beter dan de meest afgegleden club binnen het betaald voetbal; Fortuna Sittard:

Fortuna

Mocht het lijken alsof er sinds 2003 redelijke stabiliteit zijn, dan wijs ik graag op de waarden op de verticale as; sinds 2010 is het aantal toeschouwers gehalveerd.

Nu zeg ik dat dit het meest afgegleden team is. Je kunt met recht argumenteren dat Haarlem, BV Veendam en RBC meer zijn afgegleden. Zij zijn immers verdwenen uit her profvoetbal. Hun groeicijfers waren echter beter dan die van Fortuna, en in hun laatste seizoen hadden alle drie teams meer toeschouwers dan de Limburgers. Misschien moeten ze toch maar eens opnieuw met MVV en Roda (en VVV) gaan praten over een eventuele fusie.

Advertenties