Na de cijfers over assists en goals gepresenteerd in Deel 1, is het tijd om per team enkele conclusies te trekken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de spelersradars zoals ook gebruikt zijn voor de spitsen. Grappig genoeg kwam deze presentatiemethode enkele uren na mijn gebruik onder vuur te liggen. De radars zouden misleidend zijn doordat mensen naar oppervlakte kijken, terwijl het gaat om de individuele punten. Dit klopt, maar desalniettemin zijn radars m.i. nog steeds de meest effectieve presentatiemethode. Voor meer informatie over de huidige discussie verwijs ik naar Statsbomb.

Op de radars voeg ik ook drie voor de vleugelspelers nog onbesproken cijfers toe. Passvoltooiing, dribbelsucces, en balverlies per 90 minuten (voor alle afkortingen van de radars, zie hier). De meest succesvolle passers liepen dit seizoen buiten de top twee rond. De top drie bestond namelijk uit Muamer Tankovic (AZ – 90%), Brahim Darri (Heracles, 87%), en PSV’ers Bart Ramselaar en Steven Bergwijn (85%).

De dribbelcijfers waren soortgelijk. Niet de Feyenoord en Ajax spelers waren de beste dribbelaars, maar Simon Tibbling (FC Groningen, 74%), Tankovic (71%), en Ramselaar (70%). Overigens, waar de productiviteitscijfers positief waren over Luciano Slagveer (SC Heerenveen), laten zowel de passvoltooing als de dribbelcijfers hem bij de zwakkere spelers in de eredivisie zien.

Ten slotte heb ik voor de vleugelspelers dus voor balverliescijfers gekozen in plaats van de minder relevante luchtduelcijfers die ik bij de spitsen heb behandeld. Hier komt Feyenoord weer enigszins bovendrijven. Hoewel de beste cijfers voor de verkochte Albert Rusnák (ex- FC Groningen) waren (1.90x de bal laten afpakken of een slechte aanname per negentig minuten), wist Steven Berghuis (2.64) achter Jarchinio Antonia (Go Ahead Eagles, 2.46) de top drie te voltooien. Slechte cijfers waren er onder meer voor Bertrand Traoré (Ajax), die 5.91 keer per negentig minuten de bal verspilde.

 

Conclusies

Voor Feyenoord staat er op de vleugels veel te gebeuren. Eljero Elia was per negentig minuten de beste vleugelspeler van de competitie. Met 0.90 goals of assists per 90 minuten was zijn bijdrage gigantisch. Hij heeft echter aangegeven dat hij nog een laatste keer naar het buitenland wil, en een Turkse (sub-)topper is volgens Voetbal International geïnteresseerd.

Elia1617

Dit is echter geen ramp. Elia is inmiddels dertig jaar en gaat dus alleen minder waard en minder goed worden. Tel daarbij op dat hij dit jaar erg ver boven verwachting scoorde, en de conclusie is dat hij volgend jaar veel minder waard zou zijn voor Feyenoord. Het is absoluut niet erg als hij blijft, maar voor de rest mag er een strik om.

Interessant is dat de overige minuten op de Feyenoord vleugels ook niet voor herhaling vatbaar zijn. Steven Berghuis is gehuurd, al schijnt Feyenoord hem definitief te willen overnemen van Watford. Jens Toornstra lijkt, zeker na het afscheid van Dirk Kuyt, met name in aanmerking te komen voor een plek op de as. Derhalve blijft alleen Bilal Başaçıkoğlu over, die dit jaar vijf keer in de basis mocht beginnen. Op basis van zijn assists heeft hij recht op een nieuwe kans, maar gezien zijn zwakke dribbels, passes en afwerken heeft Van Bronckhorst ook genoeg redenen om hem niet in de basis te willen. Dit geeft eventueel de mogelijkheid om van systeem te veranderen naar een 4-4-2.

Berghuis1617

Mocht de 4-3-3 intact blijven dan zal Feyenoord minstens twee vleugelspelers moeten aantrekken. Steven Berghuis is een mogelijkheid, al was hij dit seizoen niet van veel toegevoegde waarde. Goed genoeg voor een basisplek bij de top drie, maar geen kampioenmaker zoals Elia. Binnen de eredivisie zijn Sam Larsson (SC Heerenveen) en Alireza Jahanbaksh (AZ) de meest logische vervangers van Elia en Berghuis.

DavidNeres1617

Ajax had dit seizoen Bertrand Traoré op huurbasis in de selectie. Het lijkt na een matig seizoen niet de moeite waard om hem te proberen te behouden. Met Justin Kluivert en met name David Neres heeft Ajax talent op de (rechter)vleugel (pas op! Gegevens op basis van minder dan 500 speelminuten). Amin Younes staat nu op links. Mocht er, eventueel na een goede Confederations Cup, een bod komen is het de moeite waard om hem te verkopen. Hij draaide sowieso geen productief seizoen, maar hij lijkt ook gewoon niet goed genoeg voor Ajax.

PSV moet keuzes maken. Over het systeem en hun toekomstplannen. Gastón Pereiro is een redelijke optie voor een top drie team, en bij Steven Bergwijn lijkt de potentie er te zijn, maar het eindproduct nog niet. Ramselaar is geen vleugelspeler, maar is desalniettemin de speler die het vaakst als linksbuiten is begonnen. Naast hem zijn er nog zeven anderen op die positie aan de wedstrijd gestart. Wil PSV dit systeem blijven spelen, dan moeten ze voor die positie absoluut een versterking halen (Larsson?).

Nummer vier FC Utrecht gebruikt geen vleugelspelers, in tegenstelling tot Vitesse. Milot Rashica is materiaal voor het linkerrijtje, maar Nathan, Adnane Tighadouini, en Navarone Foor kunnen op de vleugels Vitesse niet doen vliegen. Ook in Arnhem speelt dus de vraag over het systeem. Tighadouini en Nathan zijn gehuurd. Als er inderdaad interesse is voor Rashica, is dit een goed moment om over te stappen op een 4-4-2. Zo niet, dan moet er op zijn minst één versterking komen voor de linkerflank, en één speler die op beide vleugels kan spelen.

Met de eerder genoemde Alireza Jahanbakhsh heeft AZ een topspeler op de rechtervleugel. Een eventueel vertrek zou opgevangen kunnen worden door de eveneens geschikte Illias Bel Hassani. Op links hebben dit seizoen Dabney dos Santos, Levi Garcia, en Muamer Tankovic hun opwachting gemaakt. Garcia heeft een heel goed seizoen gehad, maar speelde ver boven verwachting, dus een terugval ligt voor de hand. Dos Santos is gewoon prima voor het niveau van AZ en mag zelfs dromen van een stapje hogerop, en Tankovic is een mix van beiden. Hij speelde het beste seizoen van de drie, maar zal een lichte terugval krijgen. AZ hoeft vooral niets aan te trekken voor de vleugels. Hun zorgen zullen zijn voor het optimaal gebruik maken van de luxe die ze hebben.

FC Twente zou hetzelfde willen zeggen. Bersant Celina en Yaw Yeboah zijn gehuurd van Manchester City. Eerstgenoemde is goed genoeg voor FC Twente, Yeboah moet echter nog flink aan zijn eindproduct werken. De van Club Brugge gehuurde Dylan Seys is absoluut niet goed genoeg, waardoor Chinedu Ede en Oussama Assaidi (die niet genoeg wedstrijden heeft gespeeld om in mijn data te komen) overblijven. Ede had een prima seizoen dankzij zijn assists, maar ik voorspel bij hem een terugval op basis van zijn lage xA. Tijd om met Man City te bespreken wat voor spelers voor wat voor systeem naar Enschede komen.

Dan de tegenstander van FC Twente van de laatste speelronde: FC Groningen. Met een vlakke 4-4-2 als formatie is het onjuist om Simon Tibbling en Oussama Idrissi direct te vergelijken met de andere vleugelspelers. Met een grote slag om de arm concludeer ik dat Idrissi aanvallend prima lijkt te zijn, en dat Tibbling meer solide is.

SC Heerenveen speelt wel met echte vleugels. Larsson was na Elia de beste linksbuiten, en Arber Zeneli was functioneel. Luciano Slagveer heeft dankzij zijn output recht om het vragen om een basisplaats. Als iedereen blijft hoeft Heerenveen derhalve niets te veranderen; alleen zorgen voor een goede concurrentiestrijd.

Heracles Almelo verdient lof voor zijn vleugels. Nadat ze Bel Hassani hebben afgeleverd staan er met Brahim Darri, Brandley Kuwas en Kristoffer Peterson wederom drie spelers klaar die mee lijken te kunnen in het linkerrijtje. Alleen Jaroslav Navrotil lijkt het niveau niet helemaal aan te kunnen.

Één plaats lager is compleet het omgekeerde waard. Edouard Duplan, Sheraldo Becker, en Ruben Schaken zijn vleugelspelers voor in het rechter rijtje. De gehuurd Randy Wolters is prima als ADO Den Haag richting de degradatiestreep wil gaan in plaats van naar boven. Kortom, tijd voor een verfrissing.

Ondaan1617

Stanley Elbers had voor Excelsior een prima seizoen, al betwijfel ik dat hij dit kan herhalen in 2017/2018. Toch lijkt hij goed voor een basisplaats. Fredy Ribeiro heeft het niveau echter niet, en voor Terell Ondaan zal ik zijn radar voor hem laten spreken…

Ondaan’s oude club, Willem II, heeft meerdere systemen gespeeld dit seizoen. Als ze na het einde van de huurperiode van Obbi Oulare terugschakelen op een 4-3-3, dan is noch Thom Haye, noch Jordy Croux degene die de Tilburgers naar her linker rijtje gaat brengen. Desalniettemin zijn beiden waarschijnlijk geschikt om Willem II van degradatiezorgen te behoeden (al was Haye dit seizoen niet productief genoeg). Een extra speler om voor concurrentie te zorgen is echter geen overbodige luxe.

PEC Zwolle heeft wat getoverd met hun formatie. De vleugelspelers bleven echter vrij constant dezelfde. In het geval van Kingsley Ehizebue is dat vreemd, aangezien hij te weinig heeft gebracht, zeker in vergelijking met de van Ajax gehuurde Queensy Menig en Youness Mokhtar, die beiden een stap omhoog aankunnen. Ryan Thomas ten slotte is acceptabel voor Zwolle, en niet meer dan dat.

Brogno1617

Voordat we onder de streep duiken, een blik op mijn andere vleugelfavorieten: Sparta. Sparta heeft twee prima linksbuitens in de personen van Craig Goodwin (voor wie ik wel een kleine terugslag verwacht), en Loris Brogno. Beiden zijn goed genoeg voor een stap naar het linker rijtje (zo niet hoger).

Ook op rechts heeft Sparta spelers die beter zijn dan degradatievoetbal, al hebben Thomas Verhaar en de gehuurde Jerson Cabral (de zwakste van de vier) minder toekomst dan de linkerflank.

NEC heeft voorin veel gewisseld. Reagy Ofusu speelde niet rampzalig, en had meer minuten verdiend. Mohamed Rayhi is zelfs ronduit eredivisiewaardig. Derhalve heeft NEC niet per se versterkingen nodig op deze posities, maar vooral duidelijkheid.

Mochten ze zich handhaven heeft Roda JC daarentegen wél versterkingen nodig. David Boysen werd terecht afgeschreven, maar Gyliano van Velzen is nog net iets minder. Mikhail Rosheuvel en met name Mitchell Paulissen mogen echter wel voor de Eredivisie behouden blijven. Zet er een derde Eredivisie-waardige speler bij, en Roda vliegt mogelijk weer naar boven.

Go Ahead Eagles vliegt sowieso naar beneden, en met Randy Wolters een half seizoen op de vleugel is dat ook niet vreemd. Jarchinio Antonia en Elvis Manu verdienen qua spel nog een nieuwe kans op het hoogste niveau, maar dit moet logischerwijs bij een andere club gebeuren.